Dienstag, 7. April 2015

Street Стимуланти Xормони

За чист спорт


нищо в химията не се губи, то само сменя своето действие
Адреналин
Адреналинът е от групата на кетахоламинните хормони включващи още и норадреналин. Те се образуват в клетките на сърцевината на надбъбречната жлеза от аминикиселинната тирозин. Биохимичните ефекти на адреналина са:
  • повишава кръвно-захарната концентрация
  • освобождава енергия за физически активна работа
  • в мастната тъкан се предизвиква липолиза, водеща до освобождаване на свободни мастни киселини в кръвта
Адреналинът принадлежи към стресовите хормони. Той предизвиква катаболитни ефекти, водещи до натрупване в кръвта на продукти, годни при своето окисление да доставят голямо количество енергия.
Глюкагон
Глюкагона е вторият пептиден хормон на панкреаса и се излъчва от А-клетките на Лангерхансовите острови. Изграден е от 29 аминокиселини. Отделя се в кръвта при спадане на кръвната глюкоза и при спадане концентрацията на свободни мастни киселини в кръвта. 
Приложните точки на действие на хормона са в черния дроб и мастната тъкан
  • в черния дроб предизвиква бърза гликогенолиза, като освободената глюкоза постъпва в кръвта за да нормализира спадналата глюкозна концентрация
  • в мастната тъкан предизвиква бърза липолиза
Ефектите на глюкагона са катаболитни - доставят материал за окисление и освобождаване на енергия вкл. за мускулна работа.
Тестостерон
Тестостеронът е хормон излъчван от мъжките полови жлези. Неговите биологични функции са:
  • засилва синтеза на белтъците, което води до натрупване на мускулна маса
  • засилва вкостеняването и увеличава дебелината и здравината на костите
  • стимулира задържането на желязо в организма и кръвообразуването
Важно е да се отбележи, че тези ефекти са свързани с функциите на мъжките полови органи и поведение и само отчасти могат да бъдат отделени в изкуствено синтезираните анаболни стероиди. В медицината тестостеронът се използва при крайно изтощени и болни хора за стимулиране на анаболизма на основно белтъчната синтеза. Не е препоръчително да се прилагат като допинг за увеличаване на мускулната маса при здрави лица, защото упражняват вредно действие върху репродуктивните органи и черния дроб.
Алдостерон
Това е стероиден хормон излъчван от кората на надбъбречната жлеза. Биологичното му въздействие е в поддържането на обема на кръвта и по-специално в задържането на вода в кръвоносните съдове.
Натриевите йони имат най-голяма концентрация в кръвта и около тях се притегля голямо количество водни диполи. В такъв случай преминаването на натройевитер йони през бъбреците към урината ще повлече голямо количество вода.
Алдостеронът предизвиква синтезата на белтъците, образуващи натриевата помпа в бъбречните тубули с помощта на което натриевите йони се извличат обратно в кръвта.
Ако хормонът е в излишък ще се повиши кръвното налягане и е възможно да се появят оттоци. При недостиг кръвното пада.
Инсулин
Инсулина е анаболен хормон. Той осигурява растежа като активира синтезата на белтъци, мазнини и гликоген.
Той е пептид изграден от две малко пептидни вериги, свързани помежду си с два дисулфидни моста, и изградени от общо 51 аминокиселини. Отделя се от В-клетките на Лангенхарсовите острови на задстомашната жлеза под влияние на покачилата се концентрация на кръвна глюкоза или на свободни аминокиселини - състояние което се наблюдава след нахранване. Биологичните ефекти на инсулина са:
  • усилва поемането на кръвната глюкоза от мускулната и мастната тъкан, а също и от черния дроб. Навлязлата в мускулите глюкоза се складира като гликоген. 
  • намалява разграждането на мазнините и увеличава тяхната синтеза с мастната тъкан и черния дроб.
  • усилва поемането на аминокиселините в кръвта и използването им са синтеза на белтъци в мускулите и други тъкани
Тиронини
Тиронините са хормони образувани в щитовидната жлеза от два остатъка от аминокиселината тирозин. След йодиране за молекулата на хормона се свързват три (Т3) или четири (т4) йодни атома. Трийодтиронът е по активната форма на хормона. 
В метаболизма метаболитните ефекти на тиронините са
  • да осигуряват растеж на организма и условията за синтез на белтъци. 
  • забавят или усилват разграждането на мазнините в мастните депа, т.нар. липолиза
  • контролират работата на дихателната верига и биологичното окисление.
  • чрез повишаване на окислението на субстратите да не се допусне охлаждане на организма когато е поставен при ниска температура, пр. при зимни спортове и плуване
Тиронините не трябва да се използват за фармакологични стимулатори за сваляне на излишното тегло поради своя извънредно вреден ефект върху мускулната сила.
Кортизол
Това е стероиден хормон които се образува в кората на надбъбречната жлеза под действието на аденхипофизата и от адренкортикотропния хормон  (АКТХ) които активно се при стресови фактори. Отделянето на този хормон с кортизол е отговорът на организма при стресови ситуации, като отделянето им може да нарасне до 500 пъти. 
Биохимичното въздействие което кортизолът упражнява върху организма са
  • Превръща мускулните белтъци в аминокиселини които по кръвен път достигат черният дроб за да се превърнат в глюкоза
  • усилва разграждането на мазнините в мастната тъкан
  • увеличава превръщането на аминокиселини, пируват и глицерол в глюкоза, както и отделянето и в кръвта
Кортизолът осигурява на организма излишък от субстрати за окисление и доставяне на енергия с оглед преодоляване на опасна ситуация. Систематичното приемане на кортизол влияе неблагоприятно върху силата на мускулите. 
Хормон на растежа
Хормонът на растежа, или наричан още соматотропен хормон е пептиден хормон излъчван от аденохопофизата. Неговите биологични функции са
  • усилва синтезата на колаген в костите и мускулите
  • усилва синтезата на протеогликаните за нуждите на нарастващите кости и хрущяли
  • усилва синтезата на белтъци в черния дроб, както и бета окислението на мастните киселини от глицерол
Всички ефекти на хормона които той указва върху човешкият организъм са условия за нарастване на младите индивиди.
Усилено отделяне на хормона на растежа се наблюдава при мускулна работа, при приемане на богата на белтъчна храна, както и в по-малки количества при сън. С възрастта на хората секрецията на хормона намалява.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen