Dienstag, 10. März 2015

Street Генен допинг

Генен допинг - изображение
от дата: 09.04.2014 г.
С развитието на генните технологии в спортната медицина се поява един съвсем нов термин - генен допинг. Той е свързан с възможностите за промяна на генетичната идентичност на спортистите и преминаването на границите на възможностите на човешкото тяло. Макар да няма категорични доказателства за използването на подобен тип генетично вмешателство при спортисти, много хора смятат, че използването на генен допинг става все по-реална възможност.
Какво представлява генният допинг?
Световната антидопингова агенция (WADA) определя генният допинг като не терапевтичното използване на гени, генни елементи и клетки с цел подобряване на спортните постижения. За разлика от другите видове допинг, при които в тялото постъпват чужди субстанции, при генния допинг се въвеждат генетично променени клетки или специфични гени, а допинг веществата се синтезират от самото тяло. Това прави този метод труден за откриване и разкрива съвсем нови хоризонти пред допинга в спорта. Поради тази причина Световната антидопингова агенция (WADA) включва генния допинг в забранените методи и инвестира големи средства в начини за неговото откриване. Самия генен допинг е по-скоро потенциална възможност, която би могла да се използва за повишаване на възможностите на човешкото тяло, появила се благодарение на бурното развитие на генните технологии. Повечето такива технологии са все още в експериментална фаза, поради което тяхното използване може да доведе до непредвидими последствия.
Възможности пред използването на генен допинг в спорта
Генният допинг се основава на постиженията на генното инженерство и по-специално генната терапия при различни заболявания свързани с дефект в гените. При този тип терапия най-общо се заместват дефектни гени със здрави, чрез трансфера им от вън, като така се възстановява тяхната функция. Внасянето на тази генетична информация става най-често чрез използване на неболестотворен вирус, който я пренася до съответните клетки и те започват да синтезират веществото, за което съответния ген отговаря. В спорта тази технология може да се използва за гени свързани с производството на вещества влияещи върху мускулния растеж или издръжливостта. Това в най-голяма степен се отнася за хормоните и растежните фактори, от които зависи мускулния растеж и доставката на кислород до тъканите.
Еритропоетин (ЕPО)
Това е естествен пептиден хормон отделян от бъбреците, който стимулира образуването на червени кръвни клетки от костния мозък. По-големия брой червени кръвни клетки дава възможност за преносът на повече кислород до тъканите, което го прави един от хормоните използвани за повишаване на издръжливостта. При опити върху животни се установява, че генната терапия води до значително повишаване на броя на еритроцитите и хематокрита. Въпреки че все още тази технология е в процес на изпитание, използването и при спортисти би имала ефекта на кръвния допинг или употребата на еритропоетин. Възможността за използване на този тип генен допинг става реалност с появата на препарата Repoxygen, който е създаден за генна терапия на анемия.
Инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1)
Помощен хормон, който има отношение към стимулиране растежа на клетките и анаболните процеси в мускулите. Изследванията показват, че при контакт на инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1) с клетки намиращи се по външната страна на мускулните влакна, може да се предизвика значителна мускулна хипертрофия. При опити върху животни, направени с този растежен фактор, се постига увеличаване на мускулатурата 15% до 30%, като обема ù се запазва през целия им живот. Изследванията направени по отношение на мускулната дистрофия показват, че чрез генна терапия може да се повлияе върху растежа на всеки отделен мускул. Това създава възможности тази технология, в даден момент, да бъде приложена и при спортисти, като се въздейства на точно определените мускули важни за дадения спорт.
Миостатин
Белтък, който е известен с функцията си да действа потискащо растежа на скелетната мускулатура. Учените са установили, че при блокирането му мускулатурата нараства значително. Също така при селектирани животни с генетична мутация на гена отговарящ за миостатина, мускулатурата е значително по-голяма. Това дава основание да се смята, че в бъдеще могат да се използват допинг продукти, които са свързани с блокирането на миостатина и така се постигне по-голям мускулен растеж.
естествена мутация на миостатиновия ген

Човешки растежен хормон (HGH)
Представлява белтък, който се произвежда от хипофизата и оказва влияние върху половото развитие, растежа и метаболизма. Човешкият растежен хормон повишава мускулната маса и помага за използването на мазнините като енергиен източник. Растежният хормон има връзка с отключването на някои разтежни фактори, чрез които се стимулира увеличаването големината на органи и дължината на костите. Някои спортисти използват този хормон за повишаване на мускулната маса, а от там и на силата. Все още няма генна терапия свързана с растежния хормон, но при поява на такава, тя би могла да се използва с цел мускулен растеж при спортисти.
Съдов ендотелен растежен фактор (VEGF)
Неговата функция е свързана с прорастването на нови кръвоносни съдове в тъканите и така подобряване на тяхното кръвоснабдяване. Генната терапия с този растежен фактор се използва за експериментално лечение на съдови заболявания. При спортисти тази терапия може да се използва за подобряване кръвоснабдяването на мускулите и така повишаване на издръжливостта.
Странични ефекти от използването на генен допинг
Генният допинг е свързан с рискове и страничните ефекти, които стоят пред използването на всяка една генна терапия или манипулация на човешкия геном. Генната терапия като метод на лечение е все още в областта на експерименталното лечение и не е утвърдена като терапевтичен метод, поради възможните рискове, които тя крие. Използването на генен допинг може да доведе до появата на непредвидими заболявания на имунната система, рак, органни нарушения и др. Друг проблем, който стои пред генния допинг е, че веднъж променени генетично, клетките ще продължат да синтезират съответните вещества през целия живот. Това може да доведе до необратими промени в ендокринната система и правилното функциониране на вътрешните органи. Поради непредвидимите последствия от използването на генния допинг, пред него стоят множество морални, юридически и медицински пречки.


Още за: Генен допинг | Спорт Framar.bg
от framar.bg 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen